Schroef Ringen Schroef

Tijdens het schrijven van dit stukje mocht ik een weekend lang zoeken op een stuk land nabij de Hoge Berg. Nadat ik eerst ter verkenning enige malen op-en-neer was gelopen over een deel van dat land kreeg ik de aandrang om haaks op de ingeslagen richting te gaan. Hierbij overkwam mij iets wat vele ‘zoekers’ met mij ervaren: men loopt a.h.w. regelrecht naar een bepaalde plaats toe waar iets interessants ligt en daarna vind je, ondanks vele inspannende uren zoeken niets vergelijkbaars meer. Dat gebeurde nu dus ook. Na een paar passen kreeg ik een sterk signaal van wat even later een mooi bewaarde ring bleek te zijn. Deze wilde duidelijk gevonden worden! Ook het schoonmaken ervan ging ongewoon gemakkelijk en werd het stempel met de initialen DC en de afbeelding (een bijenkorf) duidelijk zichtbaar:

1

Eerst dacht ik dat de eigenaar een imker was geweest, maar Gelein kwam met het idee dat de achternaam ook wel eens Corff zou kunnen zijn. Geen slecht idee, want aan het einde van de 16e eeuw was er een burgemeester van Alkmaar met de naam Claes Corff en deze was ook rentmeester van Texel. Hij had een zoon en die heette Dirk Corff. Dirk was burgemeester van 1502-1506, maar is op 29-jarige leeftijd gestorven. Wie weet heeft hij deze ring hier verloren...
Van alle voorwerpen die ik vind spreken de ringen wel het meest tot de verbeelding. Uiteindelijk zijn het persoonlijke eigendommen geweest en het verlies ervan zal vaak zeer gedaan hebben. Je vindt zoals ik wel eens zeg zogenaamde ‘tranen’.
Het spreekt vanzelf dat de meeste op het strand gevonden worden.
De ringen die ik op het land vind zijn natuurlijk veel interessanter. Verloren tijdens de noeste arbeid van de arbeider of tijdens het verpozen van een welgestelde heer of dame; zij hebben allemaal hun verhaal.
De meest ringen zijn gemaakt van koper of brons zoals deze zegelring met monogram uit de Late Middeleeuwen :

2

De robuuste uitvoering en de wijze waarop het stempel is gesneden doen enigszins primitief aan.
De ringen van de dames waren over het algemeen met stenen versierd:

3

Naast de koperen ringen vind je er vanzelfsprekend ook van edeler metaal waarbij de ringen van zilver bij mij veruit in de minderheid zijn. Een voorbeeld daarvan is deze ring met religieuze inscriptie die ik naast een kerkje vond:

4

Wonderlijk genoeg vind ik meer gouden dan zilveren ringen op het land, maar stelt u zich daarbij niet al te veel voor. Als het een enkele per jaar is, dan is het al veel...
Een van de eerste die ik opraapte is misschien ook het meest interessant:

5

6

Deze grote gouden ring is in 1776 gemaakt in Amsterdam. De initialen van de maker zijn DR en dat was Hendrik de Ronde waarvan tot nu toe werd aangenomen dat die werkzaam was van 1781 tot 1808. Deze periode wordt nu dus met 5 jaar verlengd!
Opvallend is dat boven het wapenschild een z.g. Ankh-teken is afgebeeld, in Egypte het symbool voor Leven. In die tijd bestond er al veel belangstelling voor de Oudheid en op deze wijze toonde de eigenaar zijn interesses door een boeiende combinatie van symbolen.
Van wat latere datum is deze fraaie maar ongemerkte ‘Boerinnenring’. De stijl van de gravering doet evenwel duidelijk 18e eeuws aan.

7

Ook het verlies hiervan zal pijn gedaan hebben, maar niet minder blij ben ík er mee. De versiering is weliswaar heel eenvoudig maar samen met de vorm van de ring en de geel-gouden kleur maakt dit voor mij een van mijn topvondsten.
Ik noem dit de ‘ring van Assepoester’ want wie hem past die mag hem houden
(met mij er bij natuurlijk)...
Van tijd tot tijd word ik gevraagd om een verloren trouwring te zoeken en meestal lukt dat wel, maar soms kom je er zó maar eentje tegen. Deze vond ik vlak bij Den Hoorn langs de Rommelpot. Er staat Alie in gegraveerd met daarnaast een blaadje (gehalteteken?).
Ik denk dat hij toch wel minstens honderd jaar oud is maar misschien heeft een van de lezers een idee van wie hij geweest zou kunnen zijn.

8

Kortom: ringen in alle soorten en maten kom ik tegen op het land en strand. Laat dat een waarschuwing zijn...


Home